VeiligheidEen veilige speel-leeromgeving | |
Een veilige speel-leeromgeving is voorwaarde om tot ontwikkeling te komen. Naast de wijze waarop wij onderwijs en opvang bieden en zo de sociale veiligheid van de kinderen waarborgen, zorgen we ook voor een fysiek veilige speel-leeromgeving voor de kinderen.
Arbo-beleidsplanOp grond van de Arbo-wet moeten alle scholen een veiligheidsplan hebben. Voor de scholen onder Blosse is een gezamenlijk Arbo-beleidsplan ontwikkeld. In dit beleidsplan worden afspraken rond fysieke en sociale aspecten van veiligheid geregeld. Aan dit plan is een overzicht “Veiligheid Gezondheid, Welzijn en Milieu” gekoppeld. Daarin worden op een praktische manier documenten, afspraken en adressen die onze school aangaan, zichtbaar, en dus toegankelijk gemaakt.
In het beleidsplan worden ook de koppelingen aangegeven naar vastgestelde beleidsdocumenten op bestuursniveau en worden de acties beschreven voor het plan van aanpak van de organisatie. Op onze school is de directeur preventie-verantwoordelijke. Zij is het aanspreekpunt in de school voor de kinderen, teamleden, ouders en externe partijen. In de uitvoering wordt de directie ondersteund door onze BHV-ers (bedrijfshulpverleners) en de leerkrachten.
Iedere vier jaar vindt in het kindcentrum een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) plaats. Daarbij wordt de Arbodienst ingeschakeld. In overleg met de HRD Adviseur van Blosse en na afstemming met MR en OC van het kindcentrum, wordt het plan van aanpak van het kindcentrum vastgesteld. Algemene zaken voortkomend uit de RI&E van alle Blossescholen worden gekoppeld en uitgewerkt in het plan van aanpak van Blosse. Het kindcentrum voldoet aan de wettelijke eis van het benodigde aantal bedrijfshulpverleners in het kindcentrum. Deze bedrijfshulpverleners worden jaarlijks geschoold in onder andere de Blosse Academie. | Op stap met de groepVanuit ons onderwijsconcept gaan we regelmatig met de groep op stap. Dit is een onlosmakelijk onderdeel van het werken binnen thema’s. Wij zorgen er uiteraard voor dat uitstapjes en excursies veilig verlopen, volgens de richtlijnen van Blosse.
Op de fiets naar de gymzaalOmdat wij geen gymzaal bij de school hebben, krijgen de kinderen van groep 3 tot en met 8 gymles in de gymzaal op landgoed Willibrordus in Heiloo. De kinderen gaan op de fiets naar de gymzaal. Dit gebeurt onder begeleiding van de leerkracht en ouders of teamleden. Als de situatie daar om vraagt, gaan we lopend naar de gymzaal, uiteraard ook onder begeleiding.
Meldcode kindermishandelingBeroepskrachten hebben een bijzondere verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de kinderen en ouders met wie zij in hun werk te maken hebben. Zij zijn degenen die in actie moeten komen als er mogelijk sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Elke school heeft een aandachtsfunctionaris aangesteld. Deze aandachtsfunctionaris is het eerste aanspreekpunt voor teamleden, ouders en hulpverleningsinstanties bij vermoeden van kindermishandeling. Alle aandachtsfunctionarissen op de scholen van Blosse zijn geschoold in het hanteren van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van Blosse. Wie de aandachtsfunctionaris op onze school is, vindt u op de website. Hier kunt u ook de meldcode downloaden. |
Ontruimingsoefening
Elk jaar oefenen we met alle gebruikers van het gebouw het ontruimen, zodat iedereen bij een calamiteit goed weet wat er moet gebeuren. Op dinsdag 7 maart hielden we een ontruimingsoefening na schooltijd, zodat we ook met de BSO konden oefenen.
De kinderen deden het erg goed en liepen rustig…