Kanjertraining | |
We spelen en leren met elkaarIedereen mag, wil en kan meedoen. Tijdens het samenwerken communiceren we om elkaar te begrijpen en te leren van en met elkaar. We doen er alles aan om te zorgen dat ons kindcentrum een plek is waar iedereen zich veilig voelt. We maken daarbij gebruik o.a. van de Kanjertraining.
Omgaan met elkaarEen veilige en goede sfeer in het kindcentrum is de basis voor ontwikkeling. We realiseren dit door het creëren van rust en structuur. Aandacht voor groepsvorming, onderling vertrouwen, samenwerking, samen spelen en elkaar helpen staan daarbij centraal. We doen dit door ontwikkelingsgericht te werken en daarnaast gebruik te maken van de Kanjertraining. De Kanjertraining gebruikt verschillende petten om de kinderen inzicht te geven in hun eigen gedrag en dat van een ander. De kinderen leren in de Kanjertraining dat ze zichzelf mogen zijn, elkaar vertrouwen en elkaar helpen.
AfsprakenWij hebben met alle kinderen besproken hoe wij samen aan een goede sfeer kunnen werken. Dit heeft geleid tot het opstellen van vijf afspraken: 1. We luisteren naar elkaar2. We helpen elkaar3. We houden ons kindcentrum netjes4. Er is rust in ons kindcentrum5. Wij zijn kanjers
De laatste afspraak "Wij zijn kanjers" verwijst naar de vijf afspraken uit de Kanjertraining. Zie de poster hiernaast.
Met behulp van de kanjertraining:
Binnen de Kanjertraining staan kringgesprekken, verhalen, spelletjes, bewegingsactiviteiten, toneelspel en creatieve opdrachten centraal.
Tips voor thuis: Kanjertaal van ouders
| Omgaan met gedrag volgens de kanjertrainingDe Kanjertraining richt zich op meer dan pesten alleen. Kinderen leren om te gaan met onhandig of vervelend gedrag van een ander. Kinderen die zich vervelend of onhandig dragen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en hun verlangen het goede te doen. De meeste kinderen bedoelen het goed, maar "het kan er behoorlijk brutaal uitkomen". Daarin wijkt een kind niet af van veel volwassenen. Als zoiets zich voordoet, dan is het goed dat het kind wordt gecorrigeerd. Omdat leerkrachten (en) ouders niet alles zien, is het van belang dat kinderen zelf ook enige zelfredzaamheid vertonen. Kinderen kunnen best aan elkaar vertellen dat ze last hebben van bepaald gedrag. Omdat kinderen, op een enkeling na, niet vervelend willen doen, zijn op dit niveau de meeste problemen op te lossen.
BuddyIn de Kanjertraining wordt expliciet geoefend in rollenspelen hoe je kunt reageren op vervelend gedrag. Dit gebeurt met gedragsrollen met behulp van verschillende petten. Kinderen leren rechtop te staan, de ander aan te kijken en te zeggen: "Ik vind dit vervelend, Wil je ermee stoppen?" Vervolgens lopen ze naar een andere leerling die ze kunnen vertrouwen (een "maatje", een "buddy"). Daar gaat de leerling niet zeuren, maar gaat samen met de buddy/ het maatje iets anders doen. Als het op deze manier niet oplost, dan gaat de leerling samen met zijn maatje naar de juf of meester. Tijdens dit rollenspel hebben medeklasgenoten de neiging om te giechelen om het grensoverschrijdend gedrag van de uitdager. Aan deze leerlingen wordt duidelijk gemaakt dat dit giechelgedrag het pestgedrag van de uitdager versterkt. Ze geven als het ware "benzine" aan een vervelend lopend motortje. De leerlingen leren geen voeding (benzine) meer te geven aan vervelend gedrag. Zo oefent niet alleen de gepeste, maar ook de omstander. Voor elke jaar groep is er een andere poster.
|
ContactKindcentrum De Ontdekkers De Hucht 6 1851 ZC Heiloo 072 5339815
Aangesloten bij:Bekijk alle Blosse opvangvormen
Ook een leuke baan in opvang of onderwijs? | Locatie
KennismakenNieuw in de buurt? Kom gerust eens langs voor een nadere kennismaking! | Onderwijstijdenma, di, do, vr: 8:30 - 14:30 uur wo: 8:30 - 12:00 uur Opvangtijdenma, di, wo, do, vr: Kinderopvang: 7.30-18.30 uur Peuterspeelzaal: 8.30-12.00 uur Peuteropvang: 7.30-18.30 uur 7.30-8.30 uur en 14.30-18.30 uur | Snel naar:
Zoeken in de site
|