NIO afname groep 8

Kindcentrum De Ontdekkers plaatste dit bericht op 03-09-2024

Beste ouders, verzorgers van leerlingen van groep 8,

Het laatste jaar van uw kind op de basisschool is nog maar net van start en we beginnen al meteen met de voorbereidingen op de overstap naar het VO! Meer informatie over de overstap volgt binnenkort.

 

Volgende week vrijdag, 13 september vindt de afname van de NIO plaats. We nemen deze toets af om een nog beter advies voor het voortgezet onderwijs te kunnen geven.

De NIO vult feitelijke schoolprestaties aan met mogelijke schoolprestaties. De meeste toetsen die leerlingen maken zijn schoolvorderingentoetsen. Ze meten wat een leerling op school heeft geleerd: de feitelijke schoolprestaties van de leerling. De NIO meet echter wat een leerling ‘in huis heeft’, wat zijn of haar capaciteiten zijn. Het geeft dus een advies op basis van de mógelijke schoolprestaties van de leerling. De feitelijke en mogelijke schoolprestaties zijn twee verschillende invalshoeken, die elkaar aanvullen en samen een betere, realistischere en bredere kijk op de mogelijkheden van de leerling geven. Voor een totaalbeeld van de leerling neem je dus ook intelligentie mee in jouw advies. 

De NIO wordt door een extern bureau afgenomen. Vandaag heeft uw kind een envelop meegekregen met twee formulieren die ondertekend dienen te worden door beide ouders. De handtekeningen hebben we nodig om de NIO af te nemen en om in april gegevens te delen met de VO-school waar uw kind in maart ingeschreven staat. Graag zien wij de formulieren zo spoedig mogelijk retour, uiterlijk 11 september.

Na het ontvangen van de uitslag nodigen we u uit voor de startgesprekken. We bespreken dan de test en uw kind krijgt het ver-voorlopig advies zodat jullie gericht de open dagen van de VO-scholen kunnen bezoeken.

Alvast bedankt!

Groetjes leerkrachten groep 7/8